Potrebujeme vôbec potravinové doplnky, alebo je to len blud ?

Autor: Ján Zbojek | 14.5.2016 o 12:01 | Karma článku: 4,20 | Prečítané:  1051x

Pomáhajú nám takzvané výživové doplnky alebo je to len biznis zameraný na naše peňaženky? V súčasnosti tvorí svetový obrat s potravinovými doplnkami a vitamínmi  okolo 30 – 40 miliárd € a tento trend sústavne rastie. 

Je to jeden z najrýchlejšie sa  rozvíjajúcich trhov vďaka farmaceutickým firmám. Doslova strašia ľudí rôznymi  štúdiami a štatistikami o zlej životospráve, nevyváženej strave a narastajúcich chorobách.  Ako alternatívu za nevyváženú stravu nám ponúkajú syntetické vitamíny.  Reklamné slogany všade v médiách poukazujú  na antioxydanty a  ich preventívne účinky , ktoré posilnia našu imunitu a ochránia nás pred prechladnutím, chrípkou alebo rakovinou. Často nám predstavujú v reklame zázračnú tabletku, ktorá znižuje váhu, dodá všetky potrebné  vitamíny, či vyrieši vaše zdravotné problémy s trávením. Poďme sa pozrieť, či tieto syntetické vitamíny a minerály skutočne pôsobia  ako prevencia  pred ochorením.

Ukázalo sa totiž, že je to jedno veľké klamstvo. Najnovšie výskumy jednoznačne dokazujú, že je to len taká nafúknutá bublina a že tu ide v prvom rade o biznis.  Žiadne výživové doplnky nemôžu nahradiť nevyváženú stravu, nedostatočný pohyb alebo  prejedanie. Pravda je taká, že zázračná tabletka na naše problémy jednoducho neexistuje!!!  Je vedecky dokázané, že syntetické vitamíny a  anorganické minerály nášmu organizmu nielenže nepomáhajú, ale  dokonca sú preňho  aj škodlivé. Pre organizmus pôsobia ako nepriateľský cudzí prvok, ktorý ho zanáša nečistotami a toxínmi.  Podrobne o týchto výskumných štúdiách je popísané aj vo vydaní HN Magazínu č. 19 pod názvom Klamstvo o vitamínoch. Citujem:  „Skupina fínskych vedcov  sa pokúsila dokázať , že fajčiarom pomáha konzumácia  vitamínu E a betakarotén. Tridsať tisíc fajčiarov bolo rozdelených na niekoľko častí. V skupine, ktorá hltala betakarotén, stúpol výskyt rakoviny pľúc  o 18 percent. O dva roky neskôr štúdiu zopakovali v USA. Výsledok?  Výskyt rakoviny pľúc stúpol o 28 percent a preto  výskum ukončili skôr ako plánovali. “   

To bola poriadna  rana pre umelé prípravky, ale aj napriek tomu biznis s nimi  veselo rastie ďalej. Nadnárodné farmaceutické firmy finančne ovládajú výskumné ústavy a tak naďalej úspešne využívajú len tie štúdie, ktoré vykazujú pozitívne účinky  výživových doplnkov.  Podotýkam, že tieto štúdie si sami objednávajú na zákazku. Takže tu platí stará reklamná zásada: „ Ten kto platí, má pravdu.“

Vývoj v zdraví ide neustále dopredu, ale jeho výsledky sú zámerne utajované.  Najväčší problém ľudí je v tom, že nemajú najnovšie  vedomostí o správnej životospráve.  Prejavuje sa to hlavne  v našej tradičnej príprave jedál, kde ešte stále prevažuje tepelne upravovaná strava. Navyše sústavne  rastie podiel priemyselných polotovarov a hotových jedál.  Stále ešte využívame na prípravu jedál sterilizovanú zeleninu, kompóty, konzervy, dresingy a chemicky ošetrené suroviny, ktoré majú trvanlivosť aj  vyše dvoch rokov.  Výhodou polotovaru je, že  sa z neho dá jedlo pripraviť  kedykoľvek a v krátkom čase. Stačí len ohriať. Lenže za akú cenu ?!  Trvanlivosť sa dosahuje  tepelnou sterilizáciou a pridaním  rôznych konzervantov ako soľ, cukor, glutamát, aspartam, rôzne  ochucovadlá a takzvané éčka, čo je už čistá chémia.  Sterilizácia, pasterizácia, konzervácia a chemické prídavky spoľahlivo zabijú všetko živé, čiže  vitamíny a enzýmy. Rovnaký efekt dosiahneme aj  pri  dlhodobom varení, dusení, vyprážaní a pečení. Napokon dostávame na tanier  „mŕtvu“ hmotu, či vlákninu. Aby sme ju mohli konzumovať, musíme ju dochutiť  umelými  pochutinami.  Pri takto upravenej strave nám dlhodobé klamlivé tvrdenia farmaceutickej lobby o tom, že súrne potrebujeme vitamíny, aj keď umelé,  nakoniec pripadajú celkom logické.  Opäť sa potvrdilo Goebelsovské : „Sto krát opakovaná lož sa stáva pravdou.“

Už samotný výraz „výživový doplnok“  znamená, že nám v strave chýba niečo, čo musíme doplniť, napríklad syntetickými vitamínmi, či minerálmi.  Sedliacky rozum mi našepkáva, že je oveľa jednoduchšie  jesť plnohodnotnú stravu  bez potreby  nejakých drahých doplnkov. V minulosti  naši prarodičia nejedávali  žiadne syntetické  výživové doplnky a boli zdravší ako my. Štatistiky jasne ukazujú, že vtedy bol  výskyt alergií, zníženia imunity, cukrovky, infarktov a rakoviny  minimálny.  Dnes  sa už všeobecne vie, že nástup chémie do potravín spôsobil nárast civilizačných ochorení  v obrovskom rozsahu.  Platí tu pravidlo, čím viac chémie, tým viac chorých.  To isté platí aj o účinkoch syntetických vitamínov a minerálov.

Pritom každý rozumne uvažujúci človek vie, že v surovom ovocí , zelenine, bylinách a orechoch sú všetky vitamíny, minerály a živiny, čo človek potrebuje pre zdravú výživu.  Ak ich budete pravidelne konzumovať, tak nepotrebujete  dopĺňať už žiadne vitamíny ani minerály!!!  Je pravda, že v minulosti  sme mali problém s čerstvou zeleninou, bylinami  a ovocím najmä  počas zimných mesiacov.  Lenže dnes už máme v každej domácnosti chladničky a mrazničky. Taktiež v obchodoch je bohatý výber  ovocia a zeleniny počas celého roka. Tak načo ešte treba dopĺňať stravu o predražené a ako sa ukázalo aj zdraviu škodlivé umelé  výživové doplnky?

Vráťte sa opäť  k osvedčeným domácim  surovinám  a živej prírodnej strave.  Zaraďte tam aj surovú stravu a byliny v takom rozsahu, aby prevažovala nad varenou. Najvhodnejšie v pomere 70% surovej na 30 % varenej stravy.  Na spracovanie surovej zeleniny, ovocia a bylín dnes už  máme nové technológie, ako napríklad strúhače, odšťavňovače, sušičky a mixéry.  Vyhoďte zo svojho jedálnička všetky mäsové konzervy,  presladené kompóty, presolené sterilizované zeleninové zmesi, umelé sladidlá a ochucovadlá,  sáčkové polievky, ostatné priemyselne vyrábané  polotovary a hotové jedlá. Vymeňte ich za surové byliny, ovocie a zeleninu plné živín,  vitamínov a organických minerálov. Zaraďte  do svojho jedálnička čerstvé ovocie a ovocné šťavy, čerstvú zeleninu a zeleninové šaláty, čerstvé byliny, orechy, semená  a smoothies. Prestaňte piť presladené nápoje, multivitamínové džúsy a energetické multiminerálové nápoje. Nahraďte ich čistou vodou a  bylinkovými čajmi.

Keď sa vrátite k pôvodným prírodným surovinám, nebudete potrebovať žiadne výživové doplnky. Surová  strava je najzdravšia, jednoduchá a tiež rýchla  na prípravu. Zároveň je  oveľa lacnejšia ako konzervy, zaváraniny, údeniny,  polotovary alebo tradičné, tepelne pripravované jedlo.  Zmenou stravovacích návykov sa zlepší vaše zdravie, zbavíte sa mnohých príznakov chorôb. Naviac ešte ušetríte množstvo peňazí, ktoré zvýšia vašu životnú úroveň. V bežnej rodine to robí okolo 200 -300 € mesačne. Povedzme si konečne skutočnú pravdu o výživových doplnkoch: „ Potravinové syntetické vitamíny vás okrádajú o peniaze, znečisťujú váš organizmus a spôsobujú civilizačné choroby.“ 

Urobte všetko preto, aby sa odteraz čerstvé jedlo stalo vašim liekom. Po čase spoznáte, že  telo sa vám odvďačí stabilným zdravím a nárastom  energie. Zoberte konečne zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk!!!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Maďari si nemajú z čoho vyberať, preto prežíva Bugár

Maďarskí voliči sú čoraz apatickejší a hľadajú alternatívu.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?