reklama

O tom, ako nás zabíja tradičná domáca kuchyňa a prečo...

Každá krajina má svoju tradičnú kuchyňu, ktorá vychádzala z geografického prostredia, podnebia a možností dopestovania potravín a prípravy jedál v minulosti. V dávnej minulosti ľudia jedli len to, čo sa u nich urodilo a dochovalo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

V Stredomorských krajinách prevažovala južná zelenina, ovocie, olivy a dary mora. Na severe zasa strukoviny, zemiaky, kapusta, syry a bravčové mäso. Zloženie a štruktúra základných potravín z minulosti tak zásadne ovplyvnili naše súčasné stravovacie návyky a s nimi spojené tradície.

Medzi najzdravšiu stravu patrí stredomorská kuchyňa, ktorá je zároveň aj najpestrejšia. Najchudobnejšia strava bola v hornatých severných častiach, kde sa darilo len zemiakom a obiliu. Zima bola dlhá a tak čo sa v lete urodilo sa muselo na zimu uskladniť. Na konzerváciu mäsa sa používala soľ a údenie. Zelenina, ovocie a lesné plody sa zavárali, sušili, kvasili alebo skladovali v pivniciach. Strava sa tak prispôsobovala sezónnosti potravín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozvojom obchodu sa čoraz viac v našich končinách začali objavovať nové druhy zeleniny a južného ovocia. Do domácností sa dostali moderné kuchynské spotrebiče a chladničky. To umožnilo nové možnosti skladovania potravín a iné spôsoby prípravy jedál. Začali sme viac cestovať a objavovať stredomorskú kuchyňu a iné exotické jedlá. Globalizácia k nám priniesla reštaurácie s medzinárodnou kuchyňou a v obchodoch je bohatý výber potravín. Celý svet prechádza na ľahšiu stravu. Doba sa veľmi rýchlo zmenila, stúpla nám životná úroveň, ale tradície v stravovaní pretrvali.

Tradícia je veľmi silný fenomén a tak naďalej konzumujeme väčšinou podobné jedlá ako naši predkovia. K tradíciám patria rodinné oslavy, pri ktorých nesmú chýbať rezne, zemiakový šalát, klobásy, salámy, grilovačky, guláše, zabíjačka, obložené chlebíčky, domáce koláče, torty a podobne. Tradíciou je navariť viac porcií a potom si to už len prihrievať podľa potreby. S každým zohriatím však jedlo stráca živiny. V našej strave stále dominuje tradične pečené alebo vyprážané mäso, údené výrobky, omáčky a ako príloha zemiaky, knedle a ryža. Patria tu tiež obľúbené pečené koláče a múčne jedlá. Zelenina sa spravidla dusí a používa ako príloha alebo vo forme prívarkov. Napriek tomu, že dnes máme k dispozícii počas celého roka čerstvé ovocie, zeleninu a byliny, prevažuje stále v našej strave domáca varená strava.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Táto ťažká a tučná strava nám spôsobuje tráviace problémy a s tým je spojený výskyt civilizačných chorôb. Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším percentom obezity, cukrovky, srdcových ochorení, infarktov a rakoviny tráviaceho systému. Povedzme si otvorene, že naše tradičné stravovacie návyky nás pomaly, ale isto zabíjajú!!! Z modernej kuchyne sme si bohužiaľ obľúbili fast foody, pizzu, priemyselne spracované polotovary a hotové jedlá. Všetko sú to tepelne upravované jedlá, takže sa v našej strave vlastne nič nezmenilo. Naopak tieto nové jedlá sú nadopované cukrom , soľou, glutamátom, chémiou a tak si ešte viac zanášame a ničíme organizmus toxickými látkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žijeme v modernej dobe rozvinutej informatiky a internetu. Máme dostatok najnovších informácií o zdravej výžive, a preto sa už nemôžeme vyhovárať na to, že máme dlhú zimu alebo nedostatok surovín. Dnes máme k dispozícii rovnaké potraviny ako krajiny v Stredomorí. Celebrity sa predvádzajú v televíznych programoch zameraných na varenie. Všetci varia, pečú, grilujú, vyprážajú a dusia už na najmodernejších spotrebičoch a používajú najkvalitnejšie riady. Používajú ľahšie druhy mäsa, veľa zeleniny, olivový olej a bylinky. Podstata ich receptov je v princípe podobná ako u našich predkov, čiže stále ide o tepelne upravované jedlá. Pokiaľ zásadne nezmeníme našu stravu, nič sa nezmení ani so zdravotným stavom obyvateľstva. Starého stravovacieho návyku sa nevieme zbaviť, ale musíme ho vymeniť za nový. Pod novou zmenou si predstavujem zmeniť pomer vareného jedla v prospech surovej stravy. V našej strave by malo byť ovocie ako jeden hlavný chod a nie ako dezert alebo príloha k hlavnému chodu. Taktiež potrebujeme zvýšiť objem surovej zeleniny, čerstvých zeleninových šalátov a štiav. Nebojte sa zaradiť do šalátov aj čerstvé byliny alebo ich použite v smoothies. Moderné odšťavňovače a mixéry už dokážu rozsekať vlákninu tak, aby sme z nej dostali všetky živiny do tela. Ovocie, zelenina , byliny a orechy obsahujú všetky vitamíny, enzýmy a minerály potrebné pre zdravú výživu. Ak zachováte pomer surovej stravy ku varenej 70% ku 30%, tak už vôbec nemusíte počítať kalórie. Môžete pokojne jesť všetko bez obmedzovania a nepriberiete. Prečo? Lebo surová strava čistí telo a tráviaci systém. Novým stravovacím návykom naštartujete váš metabolizmus, zlepší sa proces látkovej výmeny a spustí sa proces uzdravovania organizmu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj sveta ide rýchlo dopredu a my sa rýchlo učíme a prispôsobujeme zmenám vo svete. Zachytili sme prechod na mobilné telefóny, zvládli sme internet, učíme sa jazyky, viac cestujeme lietadlami, chodíme za prácou do zahraničia, vymenili sme starý vozový park za nový, rekonštruujeme si byty a zariaďujeme moderné kuchyne. Dokázali sme toho v poslednom čase vykonať veľmi veľa a aj preto sa približujeme životnou úrovňou vyspelým Európskym krajinám. Len v stravovaní sa držíme starej tradičnej kuchyne. Tak prečo by sme nedokázali urobiť túto jednoduchú zmenu aj v jedle. Vymeňte staré tradičné stravovacie návyky za modernú kuchyňu, kde bude prevládať surová zelenina , ovocie a byliny. Dlžíte to sebe a vášmu zdraviu. Vaše zdravie je plne vo vašich rukách, tak na čo ešte čakáte?

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu