O tom ako sú vzájomne prepojené zdravie a peniaze...

Autor: Ján Zbojek | 24.5.2016 o 18:59 | Karma článku: 2,40 | Prečítané:  682x

Väčšina mladých ľudí sa nezaujíma o zdravie a jednoducho si užívajú život. Počas rôznych osláv sa často prejedajú, konzumujú množstvo sladkostí. Popíjajú sladené a alkoholické nápoje. Hovoria si: „Sme mladí, plní sily, tak čo by 

sa nám  mohlo stať?“   Postupom času sa ich organizmus  znečisťuje a zanáša nesprávnou životosprávou a životným štýlom.  Po určitej dobe sa začínajú objavovať prvé príznaky chorôb. Najskôr sú to časté prechladnutia, kašeľ, zápaly, chrípka, zápcha a problémy s trávením. Keď  sme chorí, ideme k lekárovi a ten nám predpíše lieky na potlačenie príznakov.  Za lieky si musíme v lekárni doplácať. Lieky majú väčšinou aj vedľajšie účinky a tak nám lekár predpíše aj nejaké vitamíny a minerály na posilnenie imunity. To nás stojí ďalšie peniaze navyše. Počas choroby dodržiavame lekárom nariadené  obmedzenia a predpísanú diétu, a len čo sa  príznaky stratia, opäť pokračujeme v obvyklom spôsobe života.  Intervaly medzi chorobou a zdravím sa začínajú nenápadne  skracovať a my zisťujeme , že sme chorí čoraz častejšie. Choroby sa pravidelne  vracajú v určitých  intervaloch a postupne  naberajú chronický charakter ( cukrovka, zvýšený  krvný tlak, astma, žalúdočné vredy, pankreas...).  Počet dní práceneschopnosti sa  z roka na rok sústavne zvyšuje.  V tomto štádiu sa už stávame závislí na  pravidelnom  užívaní  liekov a vitamínov, pomocou ktorých sa ako tak udržiavame v prijateľnom stave.  

Chorí ľudia to v živote  nemajú vôbec ľahké. Okrem zvýšených výdajov za lieky sú potrestaní  aj zníženým príjmom počas práceneschopnosti. Prvé tri dni práceneschopnosti  dostávajú  len 25 % zo mzdy a preto si pri prechladnutí ľudia radšej vyberajú dovolenku. Po treťom dni dostávajú  55 % zo mzdy. Zníženie príjmu o 45 %  pri dlhšej maródke zásadne  znižuje  platobnú schopnosť.    Ak k tomu ešte prirátame zvýšené náklady na lieky, rehabilitáciu a kúpeľnú liečbu, zrazu máme vážny finančný problém. Takéto zníženie príjmu pokryje sotva náklady na bývanie a stravu. Na platbu hypotéky alebo leasingu nám už nezostávajú potrebné finančné prostriedky a tak si berieme pôžičku.  Mnohé rodiny  sa museli zadlžiť, keď  živiteľ rodiny bol dlhodobo práceneschopný kvôli vážnej chorobe. Niektorí  sa z toho už nedostali bez ujmy a museli predať auto alebo dom. Áno, až také nepríjemné dôsledky môže mať zanedbanie zdravia a zlé stravovacie návyky. Je štatisticky dokázané, že takmer polovina chudobných ľudí má nejaké zdravotné problémy. Z uvedeného vyplýva, že chorí ľudia sú finančne znevýhodnení oproti zdravým. Majú väčší problém aj pri získavaní pracovného miesta a pri postupe v kariére. Jednoducho povedané, ekonomicky výhodnejšie je byť zdravý.

Zdravý človek si môže postupne budovať  kariéru, prosperitu a vytvárať  bohatstvo. Počas aktívneho života  má k dispozícii pravidelný príjem bez zbytočného navýšenia výdajov. Zdravie je krehká záležitosť a preto sa oň musíme zodpovedne starať. Základ zdravia je v komplexnej detoxikácii a v pravidelnej očiste organizmu od nánosov a hlienov. Čistiť sa môžeme vhodnou stravou s vysokým  obsahom surovej zeleniny a ovocia ( 70 - 80%), pitím čistej vody,  pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu, horúcimi kúpeľmi a výdatným spánkom.  Surová strava s prevahou čerstvých šalátov je  na prípravu  jednoduchá, rýchlejšia a navyše lacnejšia ako domáca varená strava. Hlavne cez sezónu sú  zelenina  a ovocie veľmi lacné (kapusta, paradajky, paprika, jablká, slivky, zemiaky, mrkva, zeler, cvikla, tekvica, uhorky...). Mnohí si  ich môžu  dopestovať v záhrade.  Aj cez zimu sú v supermarketoch základná zelenina a ovocie sú cenovo  lacnejšie ako sterilizovaná zelenina a kompóty. Najdrahšie sú  priemyselne spracované  potraviny a polotovary ako konzervy, sladkosti, cukríky, čokolády a slané chipsy. Pri varenej strave potrebujeme  navyše tepelnú energiu a množstvo času na prípravu.

Príklad:

Na tomto príklade si ukážeme priemerné výdaje  na životosprávu dvoch prototypov:  chorého a zdravého človeka. Obaja  majú príjem  priemernú hrubú  mzdu  883 € , čo robí v čistom 680 €. Pri nákladoch na stravu vychádzam z aktuálnych  údajov Slovenského štatistického úradu.  Pre výpočet použijeme obdobie 40 rokov aktívneho veku od 25  do  65 rokov. V príkladoch nepočítame s infláciou, rastom cien potravín a ani so zvyšovaním mzdy.

  1. Chorý človek

Tento prototyp človeka jedáva prevažne tepelne upravovanú stravu s konzumáciou  150 gr mäsa denne.  Konzumuje veľa syrov, mliečnych výrobkov, chleba a pečiva, sladkostí, džemov, konzerv, sterilizovanej zeleniny, kompótov, ochucovadiel, priemyselne spracovaných polotovarov a fast foody. Na pitie obľubuje minerálky,  rôzne ochutené sladené nápoje, ovocné sirupy a šťavy. Občas si kupuje  nejaké výživové doplnky. Varená strava spôsobuje po čase postupné zanášanie organizmu a neskôr  v dospelosti  sa  ich zdravotný stav zhoršuje. Pri chronických  ochoreniach dosahujú  okolo 60 dní práceneschopnosti  za rok. Za lieky a vitamíny vynakladajú v priemere okolo 50 €/mes. Počas práceneschopnosti dostávajú len 55% mzdy, čím strácajú na príjme okolo  600 €/ ročne, čiže 50 €/mes.  Za stravu a nápoje platia podľa štatistiky v priemere 185 € mesačne. Po odrátaní stravy, zvýšených výdajov  za lieky a znížený príjem za  práceneschopnosť  majú  k dispozícii na živobytie len 395 €/mes. To je akurát na nájom, energie a bežné osobné výdaje.  Z toho si nemôžu dovoliť sporiť . Keď sa im neočakávane zvýšia výdaje (havária, úraz, požiar, krádež...), tak si musia požičať a tak sa ocitajú počas života často na hranici chudoby.

Výdaje na  stravu a nápoje:      185 €/mes a za 40 rokov suma   88 800 €

Výdaje za lieky a vitamíny:         50€/mes   a za 40 rokov suma   24 000 €

Strata na príjme :                         50€/mes   a za 40  rokov suma  24 000 €

Čistý disponibilný príjem počas života za 40 rokov je 189 600 €.

 

  1. Zdravý človek

Tento prototyp je spravidla na  strave, ktorá tvorí okolo  75 % surovej a 25% varenej.  V jeho jedálničku dominuje čerstvé ovocie a zelenina.  Konzumuje maximálne 50 gr mäsa denne a sladkosti len výnimočne. Nemusí kupovať lieky a výživové doplnky, lebo väčšinu vitamínov a minerálov má v surovej strave.  Na raňajky konzumuje surové ovocie, pri obede dáva prednosť šalátom v kombinácii so závodnou jedálňou a na večeru  zeleninovú šťavu, celozrnný chlieb s čerstvou  zeleninou, vajcami, syrom...  Zdravý človek pije len čistú vodu a bylinkové čaje.  Na plnohodnotnú a jednoduchú  stravu  mu postačí výdaj okolo 100 € mesačne. Po odrátaní stravy  má na živobytie  k dispozícii celkom  580 € mesačne.  Po zaplatení nájmu, energií a osobných  výdajov si môže ešte  pravidelne sporiť, tvoriť majetok a zabezpečiť si nadštandardný  dôchodok. Na neočakávané výdaje má  pripravenú nasporenú finančnú rezervu.

Výdaje na stravu a nápoje: 100 €/ mesačne           za 40 rokov  suma   48 000 €

Čistý disponibilný príjem počas života                     za 40 rokov je to   278 400 €

Ekonomické porovnanie výdajov zdravého a chorého človeka:

Rozdiel  medzi  disponibilným príjmom zdravého a chorého je v našom prípade  mesačne 185 €, čo robí za 40 rokov celkom sumu 88 800 €.  Chorý človek má oproti zdravému stratu 185 €/mes., čo podstatne znižuje jeho životnú úroveň.  

Ak by si dal zdravý človek mesačne ušetrených 185 € na pravidelné sporenie do investičného fondu pri  6 % úroku, tak po 40 rokoch by mal oproti chorému k dispozícii navyše sumu  370 000 €.  Pri odchode na dôchodok je to už priepastný rozdiel.  Pravidelným sporením a investovaním sa tvorí v čase bohatstvo. Z procesu tvorby bohatstva  sú chorí ľudia prakticky vylúčení a tak najčastejšie žijú spôsob od výplaty do výplaty.

Niekedy prepukne choroba do takého štádia , kedy je človek dlhodobo práceneschopný a odchádza do invalidného dôchodku.  Invalidný dôchodok predstavuje skutočnú chudobu. Strata  príjmu počas práceneschopnosti, zvýšené výdaje na lieky a  chudoba  je krutá  cena za nezodpovedný prístup k vlastnému zdraviu.

Choroby si spôsobujeme väčšinou sami  vlastnou nevedomosťou a zlými stravovacími návykmi. Tradičná  varená strava je postavená na mäse, vajciach, syroch, strukovinách, obilninách  a tukoch . Oproti surovej strave je varená predražená a navyše aj zdraviu škodlivá. Tepelná úprava mení štruktúru jedla a sťažuje trávenie, čo nás stojí veľa energie.  Zlé stravovacie návyky a nedostatočný pohyb  sa podpisujú na raste obezity a civilizačných chorôb. Tie majú automaticky  vplyv na zhoršenú ekonomickú situáciu pre čoraz väčší počet ľudí.   

Zdravie a financie sú vzájomne prepojené a nedajú sa od seba odtrhávať.  Poznám prípady ľudí, ktorí mali nadštandardný príjem, ale robili to často na úkor zdravia. To sa im nakoniec vypomstilo a potom celé úspory vynaložili na drahé lieky a nákladné  liečenie. Do dôchodku odišli prakticky bez peňazí.  Z uvedeného vyplýva, že buď budete zdraví a bohatí alebo skončíte chorí a chudobní. Ináb alternatíva neexistuje.  Ak chcete byť bohatí a zdraví, prevezmite zodpovednosť za svoje zdravie a bohatstvo do vlastných rúk ešte teraz, keď ste mladí.  K tomu potrebujete získať aspoň základné vedomosti o systéme zdravia a bohatstva. 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Maďari si nemajú z čoho vyberať, preto prežíva Bugár

Maďarskí voliči sú čoraz apatickejší a hľadajú alternatívu.

KOMENTÁRE

Vyčerpá sa s Ficom III Bugárov kredit?

Most-Híd je taký baleťák na hrane.

TECH

Lysohlávky pomohli pacientom s rakovinou

Látka dokázala odhaliť pacientom nový zmysel života.


Už ste čítali?