reklama

Je možné sa kvalitne a zdravo odstravovať len za 2,95 € na deň?

Väčšina ľudí si myslí, že zdravá surová strava je veľmi drahá a že si to môžu dovoliť len ľudia s vysokým príjmom. Presvedčím vás o opaku a ukážem vám, ako sa dá veľmi chutne, nutrične hodnotne a zdravo najesť za 2,95 € na deň.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Určite si pomyslíte, že som sa zbláznil. Viacerí si povedia, však len za jeden pohár čerstvej ovocnej alebo zeleninovej šťavy vo Freshi v nákupnom centre zaplatíte 3 – 4 €. Prvé jahody a čerešne sa predávajú za 6-8 € /kg a lepší zákusok stojí tiež okolo 2,90 €. Rovnako veľa stoja aj francúzske zrejúce syry, horká čokoláda, ančovičky, francúzske paštéky, špeciálne dresingy, plnené olivy, údený losos, plody mora, dresing, prosciuto, papája, ananás či avokádo a iné gurmánske vychytávky. Chcem vás upozorniť, že nie všetko, čo je drahé a exkluzívne, musí byť aj nášmu zdraviu prospešné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi ľuďmi panuje názor, že lacná strava je nezdravá. Pod lacnou stravou sa myslí bravčový bôčik, údená slanina, paštéky, treska, chlieb , pečivo, mlieko, tavené syry, margaríny, vnútornosti, špekáčky, zemiaky, omáčky, halušky, múčne jedlá, knedle, cestoviny, kapusta, zeleninové prívarky, strukoviny a vajcia. O tom, čo je zdravé a čo nie by sme mohli donekonečna polemizovať rovnako ako hodnotiť či je lepšie byť vegetariánom alebo mäsožravcom. Tak isto by sme sa názorovo rozdelili pri rôznych diétach. Každý spôsob stravovania má svojich prívržencov a odporcov. Ale ako sa hovorí: „ Pravda je niekde v strede.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa mňa základný problém nie je v samotných surovinách, ale v spôsobe ich prípravy. Ináč povedané, v pomere surovej a varenej stravy. Problém sa volá potravinová leukocytóza. Vždy po konzumácii vareného jedla sa zvýši počet bielych krviniek v zažívacích orgánoch. Lekári to považovali za normálnu reakciu organizmu na prítomnosť nového jedla. Výskumom sa zaoberal aj Paul Konchakof v Inštitúte klinickej chémie v Lausaunne. Zistil, že pri konzumácii surovej stravy k leukocytóze nedochádza.

Varená strava má odlišné biologické vlastnosti a náš imunitný systém ju vníma ako cudzorodú látku a začína sa proti nej brániť. Vždy, keď sa najeme, zhromaždia sa biele krvinky v oblasti zažívacích orgánov. Leukocyty ju obkľúčia a snažia sa ju izolovať od okolitého živého prostredia. Bránia možnému poškodeniu okolitých tkanív pred bakteriálnym zápalom. Keď sa po výdatnom varenom jedle biele krvinky zhromaždia v bruchu, ostatok tela ostáva bez potrebnej ochrany. Takéto falošné poplachy niekoľkokrát za deň trvajú aj celé desaťročia. Toto neprimerane zaťažuje a vyčerpáva náš imunitný systém, ktorý má svoju kapacitu. To podstatne znižuje odolnosť tela proti chorobám, a preto u ľudí často dochádza k zlyhaniu imunitného systému. Zaujímavosťou pokusu bolo, že ak účastníci zjedli najprv surové jedlo a až potom varené, leukocytóza sa neobjavila. Tento výsledok dosiahli vtedy, keď surové jedlo tvorilo viac ako 51 % skonzumovaného jedla. Výskum preukázal, že vhodný pomer je 70 % surovej na 30% varenej stravy, ideálne 80/20 %.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľa ľudí si nedokáže predstaviť, že ako sa dá dosiahnuť takýto pomer. Ja sa tak stravujem už mnoho rokov a mám s tým veľmi dobré skúsenosti. Zaradením prevažne surovej stravy do jedálnička sa mi upravila váha ( schudol som 6 kg) a získal som viac energie. Navyše som zistil, že takáto príprava stravy má okrem zdravotného aj výrazný ekonomický prínos pre rodinu. Zaradením 70% surovej stravy sa rapídne znížili naše výdaje na stravu. To je cesta, ako si vylepšiť rodinnú ekonomiku znížením výdajov na stravu.

Ako príklad uvediem stravu, ktorú doma bežne konzumujeme aj s priloženou cenovou kalkuláciou. Pripomínam, že sa stravujeme doma. Zelenina a ovocie sú vypočítané s cenami mimo sezónu. Počas sezóny výrazne klesá ich cena. Stravná jednotka platí na 1 osobu a deň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Raňajky:

1 banán cca 150 gr. á 1,7€/kg ........................0,22€

1 pomaranč cca 250 gr. á 1,5€/kg .........................0,37

1 jablko cca 200 gr. á 0,8€/kg .........................0,16

 Celkom 600 gr. 0,75 € !!!

Obed:

Kapustová krémová polievka:

Kapusta cca 200 gr. á 1€/kg...............................0,20€

Cibuľa cca 100 gr. á 0,50€/kg..........................0,05€

Korenie, kmín, soľ, olej.......................................................0,05€

 330 gr.

Cezar šalát:

kuracie prsia cca 100 gr. á 4€/kg .............................0,40€

1 paradajka cca 100 gr. á 2 €/kg .............................0,10 €

Uhorka cca 100 gr. á 1€/kg ..............................0,10€

Šalát ľadový cca 200 gr. á 1€/kg ..............................0,20€

1 paprika cca 50 gr. á 2€/kg ...............................0,10€

Cibuľa cca 50 gr. á 0,50€/kg............................0,02€

Zálievka 50gr: olivový olej, jablčný ocot, soľ, kyslá smotana........0,10€

Celkom 650 gr. 1,30 € !!! 

Večera:

Čerstvá cviklovo – mrkvová šťava: 300 ml

Cvikla cca 150gr. á 0,50€/kg ...........................0,07€

Mrkva cca 300 gr. á 0,70€/kg............................0,21€

Hlávkový šalát 2 listy cca 30gr......................................... 0,10€

1 vajce cca 50 gr. ...............................................0,10€

1 paradajka cca 100 gr. á 2€/kg..................................0,20€

Maslo cca 20 gr. á 3,6€/kg...................................0,07€

2 ks chleba cca 150 gr á 1€/kg......................................0,15€

Celkom: 650 gr 0,90€

Štandardom našej stravy sú čerstvé ovocné raňajky a zeleninová večera. Na obed sa strieda zelenina s mäsom a k tomu zeleninové polievky a krémy podľa sezóny. Táto strava obsahuje všetky potrebné živiny pre telo (tuky, bielkoviny, sacharidy), vitamíny, minerály a enzýmy. Je v nej zastúpená aj varená, ale prevažuje tu surová strava. Raňajky si rozmixujem na pyré, aby sa ľahšie strávili. Polievka sa rýchlo zavarí a rozmixuje na krém. Takáto strava je rýchlo pripravená, ľahko stráviteľná, výdatná, chutná a obsahuje množstvo živej elektrickej energie. Suroviny sa pravidelne obmieňajú, aby bola naša strava pestrá. Upozorňujem, že počas jedla nepijeme žiadne nápoje, aby sme neriedili žalúdočné šťavy a urýchlili si proces trávenia.

Náklady na jednu dennú stravnú jednotku v mojom prípade sú 0,75 + 1,3 + 0,9 = 2,95 €!!! Ako vidíte, surová strava nemusí byť drahá. Nemusím upozorňovať, že je ešte ekonomicky výhodnejšia, keď sa varí pre štyri a viac osôb. Mala by obsahovať prevažne suroviny dopestované v našej zemepisnej šírke, ktoré sú bežne dostupné a lacné hlavne v sezóne. Sme na ne geneticky prispôsobení a preto nám najviac prospievajú. Čím je jedlo jednoduchšie, tým ľahšie sa trávi a rýchlejšie odovzdáva energiu a živiny do buniek. Nenechajte sa oklamať reklamou a obchodníkmi, ktorí nám ponúkajú rôzne voňavé a chutné exotické ovocia a zeleniny, s ktorými nemáme skúsenosti. Sú trhané ešte v surovom stave, nastriekané chémiou, aby postupne dozrievali v kontejneroch a prežili dlhú cestu. Môžete mať problém s ich trávením. Pripomínam, že jedlo by nemalo byť len o chuti, ale hlavne o energii a živinách. Pri výbere najvhodnejších surovín počúvajte zdravý sedliacky rozum. Prajem vám dobrú chuť a veľa zdravia.

Ján Zbojek

Ján Zbojek

Bloger 
  • Počet článkov:  134
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spisovateľ, podnikateľ, vedúci seminárov, prednášateľ, ktorý sa zaoberá výskumom duševných schopností človeka, rozvojom osobnosti a úspechom. Zakladateľ Akadémie FG - Školy úspechu zameranej na nezávislosť ľudí vo financiách a zdraví. Učí novému systémového spôsobu myslenia, ktorý vytvára netradičný pohľad na systém zdravia a bohatstva človeka. Viac info na: www.akademiafg.sk Zoznam autorových rubrík:  Finančná gramotnosťPodnikanieÚspechVzdelanieNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu